Empanada
szerk. 2007.01.15. 16:24
Hozzvalk: a tszthoz: 1 kg liszt (0000) 10 dkg marhazsr (ha stben stjk, ktszer ennyi kell bele) 1 dkg s vz (szksg szerint) a tltelkhez: 1 kg darlt marhahs 50 dkg vrshagyma 3 kemny tojs 5-6 dkg mazsola jhagyma (szksg szerint) 3 kanlnyi zsr 4 dkg olaj 3 kanlnyi s 2 kanlnyi kmnymag 2 kvskanlnyi rlt pirospaprika (des) sr hsleves (szksg szerint) |
 |
Elszr a tltelket lltjuk ssze. A vrshagymt s az jhagymt aprra vgjuk. A marha vagy disznzsrt egy nagy leveses fazkban tzre tesszk, s miutn elolvadt, hozzadjuk a vrshagymt s megszzuk. Majd beleadjuk a darlt hst s jl megfzzk. Az rlt piros paprikt - a kmnymagot is hozzadva - feloldjuk egy kis hslevesben, s az olajjal egytt azt is a tltelkbe keverjk. (Annyi hslevest hasznlunk, hogy ne tl szaftos, de azrt zes masszt kapjunk.) Hozzadjuk mg a mazsolt, a felvgott kemny tojst, s vgl az jhagymt. Nhny percig mg fzzk, majd letakarva egy plasztik ednyben hvsre tesszk. Ezt kveten elksztjk a tsztt. A frissen szitlt lisztet - hozzkeverve a st - beletesszk egy tlba. A kzepbe mlyedst csinlunk, abba ntjk a hideg vizet, majd hozzadva az olvasztott, langyos zsrt, jl sszegyrjuk s homogn simra dolgozzuk. A tsztt deszkn kinyjtjuk, az egyik felt rhajtjuk a msikra, majd jra nyjtjuk, s megint hajtunk... A tizedik nyjts-hajts utn 2 mm vkonyra kinyjtjuk. 12 cm-es tmrj kerek formj kiszrval kiszaggatjuk. Mindegyik lapocska kzepbe 1 kanlnyi tltelket tesznk, majd flbehajtjuk, majd a szlt krlnyomkodva sszefogjuk („repulgue”-t csinlunk). Vgl a tlttt tsztkat stlemezre rakjuk, s forr stben (vagy tzhelyen b olajban vagy zsrban) szp pirosra stjk. J melegen tlaljuk! Amit egy kivl empanadhoz tudni kell: - A tltelket egy nappal korbban ksztjk el, hogy j hideg legyen a tltskor! - 1 kg tsztbl 50 empanadt kapunk. - A hagyomnyos empanadt hssal tltve, knyv alakra hajtjuk. A szlt krlnyomkodjuk, ezt nevezzk „repulgue”-nek. - A tszta gyrhatbb lesz, ha omls tlen s kemnyebb nyron. |
|